Zijn ze jou niet vreemd, de horrorverhalen van vrienden en kennissen over hun verbouwing? Dan ben je op je hoede wanneer je aan een gelijkaardig avontuur begint. Met deze 10 tips & tricks omzeil je de veelvoorkomende valkuilen van een renovatie. 

1. Zet de krijtlijnen uit

Stel vooraf duidelijk wat het doel van de verbouwing is. Dit legt de basis voor een duidelijk bouwplan en houdt de focus op wat écht belangrijk is. Je vermijdt gaandeweg af te wijken en  je budget te overschrijden.

2. Budget + marge

Bepaal je budget en voorzie een marge voor onverwachte meerwerken.

  • Lijst eerst met een expert de noodzakelijk uit te voeren werken voor de basisvoorzieningen op: elektriciteit, verwarming, gas, water, dakisolatie, ramen. De prijs hiervoor valt in vergelijking met de kosten van de afwerking relatief laag uit.
  • Het type en de graad van afwerking bepaal je zelf. Je kunt hierbij schipperen van basic naar zeer luxueus.
  • Zodra je een gedetailleerd overzicht van het kostenplaatje hebt, voorzie je 20% extra budget. Vaak moet de aannemer nog onvoorziene aanpassingen maken. Bezoek daarom regelmatig de werf en werkvergadering en laat de meerwerken duidelijk op papier zetten.

3. Vraag offertes op

Ga nooit zomaar met de eerste aannemer waarmee je contact hebt in zee.

Vraag met een identiek en gedetailleerd bouwplan een offerte op bij 3 à 4 verschillende aannemers. 

  • Ga nooit zomaar met de eerste aannemer waarmee je contact hebt in zee. Vergelijk de offertes. Vergelijk geen appelen met peren: waar de ene aannemer alles gedetailleerd oplijst, voorziet de andere misschien ‘stelposten’. Dit is een schatting van voor hem nog onduidelijk werk. Om onderschatting te vermijden, vraag je best om de offerte zo gedetailleerd mogelijk uit te werken.
  • Heb oog voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Laat de referenties spreken. Met de goedkoopste offerte ben je op termijn niet altijd het goedkoopste af.
  • Neem aandachtig de verkoopsvoorwaarden door voor je je akkoord geeft voor een offerte. Het is bijvoorbeeld verplicht om in het contract een einddatum van oplevering en vertragingsclausule vast te leggen. 

4. Het voorschot

Een aannemer mag maximaal een voorschot van 5% vragen voor de verbouwing. Betaal dus nooit meer.

5. Steek je handen uit je mouwen

Ben je Handige Harry? Ruwe werkzaamheden waarvoor je weinig of geen materiaal nodig hebt, kun je zelf doen. Je bespaart heel wat op de kost van werkuren door zelf te slopen, isolatie te plaatsen en voorbereiding te treffen voor plamuur- en schilderwerken. Wil je bepaalde aspecten van je verbouwing van A tot Z op jou nemen? Weet dan dat jij 21% btw betaalt op het materiaal en je aannemer maar 6%.  Op kostbare materialen scheelt dat een slok op de borrel. 

6. Hou een oogje in het zeil

Bezoek regelmatig de werf en overleg met de aannemer.

Bezoek regelmatig de werf en overleg met de aannemer, zelfs al werk je samen met een architect. Op die manier bewaak je mee de kwaliteit van het werk en worden onvoorziene problemen meteen met jou besproken. Tijdens de werfvergadering kan in overleg met jou naar een oplossing worden gezocht die binnen je budget ligt. Leg afwijkingen van de offerte meteen vast in een contract, zodat achteraf geen onenigheid kan ontstaan. 

7. Werk in fases

Beperkt budget? Werk dan gefaseerd toe naar het ultieme resultaat. Je hoeft niet meteen heel je woning kant-en-klaar te hebben. Kies er bijvoorbeeld voor om een ruimte voor een tweede badkamer te voorzien, maar laat deze in ruwe staat tot je kinderen groter zijn en nood aan privacy hebben. Ondertussen spaar je voor een mooi afgewerkt resultaat. 

8. Denk aan later

Misschien veranderen je wensen of eisen binnen eenzelfde woning. Als je nu de mogelijkheid integreert in je verbouwing, spaar je op termijn dubbel werk uit. Heb je het huis gevonden waarin je graag oud wilt worden? Denk dan bij een verbouwing ook aan later.  Kan een ruimte op het gelijkvloers ooit als slaapkamer dienen? Is de trap breed genoeg om op termijn een traplift te installeren? Weet je graag meer over het (ver)bouwen van een meegroeiwoning? Met deze tips kun je levenslang in hetzelfde huis wonen.

9. Een tweede leven

Ga na of je materialen kunt hergebruiken of renoveren in plaats van ze te vervangen. Recupereer leidingen, stopcontacten en deuren. Vaak maakt een likje verf een wereld van verschil.

10. De beste periode om te verbouwen

Een muur uitbreken, nieuwe ramen of verwarming installeren? Tijdens de verbouwing wil je niet in de kou zitten. Verbouw daarom in het voorjaar of tijdens de zomer. De buitentemperatuur is aangenamer, waardoor je bespaart op stookkosten.