Wie verbouwplannen maakt, hakt heel wat knopen door. Naast beslissingen over nieuwe badkamertegels of keukenkasten, zijn er immers een reeks praktische zaken om over na te denken. Ben je zelf Handige Harry of besteed je de werken uit? Hoe zit het met vergunningen en subsidies? Blijf je tijdens de renovatie thuis wonen of pak je tijdelijk je koffers? We helpen je alvast op weg met deze 15 vragen en antwoorden.

1. Over welk budget beschik je?

Wil je een woning kopen om te renoveren? Ga vóór je een bod plaatst na wat de kostprijs van de verbouwing zal zijn. Hiervoor kun je gebruik maken van een onafhankelijke index van richtprijzen. Breng dit bedrag mee in rekening wanneer je nagaat hoeveel je kunt lenen. Deze simulatie helpt je daarbij.

2. Verbouw je zelf of laat je het doen?

Als  je zelf de handen uit de mouwen steekt, duurt de verbouwing misschien langer, maar valt  het kostenplaatje goedkoper uit. Een hoge frustatietolerantie en een veerkrachtige relatie zijn hierbij in ieder geval aangewezen. Schakel je vakmannen in, is de klus sneller geklaard en daar betaal je ook voor. 

3. Eén aannemer of verschillende aannemers?

Kies je voor één aannemer die alle werken coördineert? Dan geef je alles uit handen en is er één verantwoordelijke en dus één aanspreekpunt. Werk je met verschillende aannemers? Dan kun je de prijs mogelijk drukken. Je behoudt dan zelf het overzicht. Bij problemen bestaat de kans dat de verschillende aannemers de verantwoordelijkheid op elkaar afschuiven. 

4. Volg je zelf de werken op, of huur je een architect/werfcoördinator in?

Ga je met verschillende aannemers werken? Bedenk dan of je zelf de werkzaamheden regelt en opvolgt, of iemand inhuurt. Als je structurele veranderingen doorvoert, is een architect noodzakelijk. Anders doe je beroep op een werfcoördinator. 

5. Hoe kies je een goede vakman?

Informeer in je omgeving naar betrouwbare en goede vakmannen. Vraag offertes aan 3 tot 5 vakmannen die je via deze mond-tot-mond reclame op het spoor komt. Laat je in je beslissing niet enkel leiden door de prijs. Breng ook de referenties en de reisafstand tot jouw werf in rekening (om zo de verplaatsingskosten te drukken).

6. Heb je vergunningen nodig?

 1. Je hebt een stedenbouwkundige vergunning (en dus ook een architect) nodig:
 2. Als je aan de stabiliteit van je woning raakt, bijvoorbeeld door een draagmuur af te breken;
 3. Als je het uitzicht van je woning verandert, bijvoorbeeld door een muur te slopen ten voordele van een vensteropening;
 4. Als je de bestemming van een gebouw verandert,  zoals wanneer je een loft wilt inrichten in een oud industrieel pand, of een handelszaak wil beginnen in een woning;
 5. Als je het aantal kamers in je woning vergroot, bijvoorbeeld als je een bijgebouw herinricht.

Goed om weten

 • Je vraagt de documenten voor de aanvraag van de werken aan bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente. In sommige gevallen  kun je deze zelf opstellen, maar bij ingrijpende werken betrek je er een architect bij.
 • Een vergunning is 2 jaar geldig. De werken moeten in die periode starten.

7. Blijf je in je huis wonen tijdens de verbouwing?

Als je op de werf verblijft, breng dan vooraf alle woonfuncties die worden aangepakt elders onder. Keuken, sanitair, slaapplaats,... Regel een elektrische kookplaat als je keuken tijdelijk buiten gebruik is en kampeer in de woonkamer als je slaapkamer verbouwd wordt. Zorg voor optimaal comfort.  

8. Heb je de buren op de hoogte gebracht van de verbouwingen?

Je buren kunnen geluids-, verkeers- en visuele hinder ondervinden. Licht hen daarom voor de aanvang van je verbouwingswerken in. Ze hebben gedurende 35 dagen na de verplichte aanplak van je vergunning recht om beroep in te dienen.

9. Waarvoor kun je een subsidie krijgen?

De verschillende overheden (staat, gewesten, provincies en gemeenten) bieden voor verbouwingen heel wat subsidies aan. Voor je deze effectief aanvraagt, weet dat:

 • De premie afhangt van de aard van de werken (renovatie, bouw, energiebesparing, ...), van het gebruik van de woning (Woon je er zelf in of verhuur je ze?) en van de hoogte van je inkomen. 
 • Om een premie te krijgen, je de werken door een aannemer moet laten uitvoeren. Je kan geen premies aanvragen voor werken die je zelf uitvoert.
 • Om een premie te krijgen, je het juiste document moet invullen en tijdig terugsturen. Alle formulieren voor premieaanvragen vind je op de websites van de overheidsdiensten die de premies geven.
 • Ook de leeftijd en de ligging van het gebouw van belang kunnen zijn voor de premies.
 • Daarnaast bieden energieleveranciers ook vaak premies. Bekijk het aanbod op hun website. 

10. Waar haal je tijd om zelf te verbouwen?

Je hebt een job maar wilt graag zelf verbouwen? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van tijdskrediet. Je kiest voor voltijds tijdskrediet, halftijds of 4/5e werken met een financiële ruggensteun.

11. Moet je je verzekeringen aanpassen?

Tip: Een brandverzekering dekt niet noodzakelijk alle risico's.

Verbouwingen, een fluitje van een cent? Helaas kan er heel wat fout gaan. Een woon- of een brandverzekering dekt niet noodzakelijk alle risico’s verbonden aan verbouwingen. Daarvoor sluit je een verzekering ‘alle werfrisico’s’ af. Help je zelf mee aan de verbouwingen? Een ongeluk is snel gebeurd. Dek je in met een ziekte- of ongevallenverzekering. Verbouwmaterialen zijn bovendien gegeerd goed voor dieven. Ga na of jouw woonverzekering diefstal dekt.

12. Wil je na een goedgekeurde offerte nog enkele aanpassingen doorvoeren?

Een afspraak met een aannemer is niet onomkeerbaar. Je kan tijdens het bouwproces altijd vragen om enkele extra’s uit te voeren. De aannemer bekijkt dan of de uitvoering van dat ‘meerwerk’ nog in het  afgesproken proces past. Maak duidelijke prijsafspraken op papier. Ontdek je tijdens het renovatieproces je eigen bouwtalent? Dan  kun je beslissen om een aantal zaken die in een offerte waren opgenomen, zélf uit te voeren. Niet elke aannemer is echter bereid om werken uit z’n bestek te schrappen. Laat eventueel de optie in je contract opnemen. 

13. Is je woning vlot bereikbaar?

Heeft iemand recht van overweg op jouw domein? Zorg dan dat deze weg vrij blijft, ook tijdens verbouwingen. Vraag tijdig parkeerverbodsborden aan bij de lokale politie  zodat vrachtwagens met materiaal makkelijk tot bij je woning geraken.

14. Hoe beveilig je je werf tegen diefstal?

Heb je een verzekering ‘alle bouwrisico’s? Die verzekert enkel het werfmateriaal dat achter gesloten deuren zit. Makkelijker gezegd dan gedaan, op een werf. Overweeg je materiaal op te bergen in een werfkeet of garagebox.