Een nieuwe woning kopen doe je niet in één dag, maar stap voor stap. We lijsten alle stappen op, zodat je er georganiseerd aan begint.

Koop je woning in 7 stappen !

Welke 7 stappen doorloop je als je een woning koopt? Je ontdekt het in dit filmpje!

Stap 1: Bepaal je budget

Om ontgoochelingen tijdens je huizenjacht te vermijden, begin je best bij het begin: je budget. Ontdek met deze simulatie hoeveel je kunt lenen. Ook goed om weten:

  • Startkapitaal is een must, aangezien veel banken je ‘maar’ 80% van de aankoopprijs van je woning zullen lenen.
  • Niet alleen de aankoopprijs van je woning is belangrijk, maar ook alle extra kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken zoals registratierechten, erelonen, verzekeringen, enzovoort. Benieuwd naar een compleet overzicht van die kosten?
  • Durf onderhandelen. Het is niet omdat de verkoper van de woning van je dromen 300.000 euro vraagt dat je dat bedrag moet neertellen. Bekijk je droomhuis of droomappartement kritisch en ding af op basis van de kleine kantjes die je ontdekt.

Tip: ga je geen woning kopen maar er eentje bouwen? Lees alles over de kosten die nieuwbouw met zich meebrengt, zoals bouwgrond, btw en architect.

Stap 2: Vind je droomhuis

Een gezellig appartement of een moderne loft, een charmant herenhuis of een nieuwbouw met een tuin, een caravan of een boot,… Iedereen heeft een andere woondroom. Voor je op huizenjacht gaat, zet je best even op papier wat je écht belangrijk vindt. Met deze checklist kom je daar zo achter! Ga je een huis of appartement bezichtigen? Evalueer dan kritisch. Deze checklist helpt je daarbij.

Stap 3: Vind het geknipte krediet

Het ene krediet is het andere niet. Wil je alles lenen of maar een deel? Wil je 10, 15, 20 jaar of langer afbetalen? Ga je voor een vaste of een variabele rentevoet? We zetten 4 essentiële vragen die je jezelf moet stellen op een rij zodat je het krediet vindt dat bij jou en jouw toekomstige woning past. Je bankier vertelt je meer over de verzekeringen die jou en jouw woning beschermen. Breng alvast de nodige documenten mee:

  • je identiteitskaart
  • je 3 meest recente loonfiches
  • je laatste belastingaangifte (als je zelfstandige bent)
  • een bewijs van andere inkomsten (bijvoorbeeld uit verhuur)

Stap 4: Onderteken je compromis

Huis of appartement gevonden? Yes! Je denkt het juiste krediet en de passende verzekeringen gevonden te hebben? Dubbele yes! Dan kun je het compromis van je woning ondertekenen. Het compromis is een verkoopovereenkomst tussen de verkoper en de koper, waarin de verkoop van de woning en de prijs worden vastgelegd. Het compromis zal als basis dienen voor de notariële akte.

Goed om weten

Als koper kun je een opschortende voorwaarde in de verkoopovereenkomst bedingen. Kun je toch geen krediet bekomen? Dan hoef je de overeenkomst niet na te komen. De verkoper zal op zoek moeten naar een andere koper… en jij naar een andere woning en/of krediet.

Stap 5: Breng alle documenten in orde

Stap naar de bank met je ondertekende compromis in de ene hand en hun voorstel (zie stap 3) in de andere hand om je krediet af te sluiten. Plan je een verbouwing? Neem dan de offertes voor de uit te voeren werken mee.

Stap 6: Breng een bezoekje aan je notaris

De notaris zorgt ervoor dat alle documenten geofficialiseerd en geregistreerd worden, zodat je helemaal in orde bent met je papierwerk. De rentevoet die de bank je gegeven heeft, is vier maanden geldig. De kredietakte moet dus binnen die tijd ondertekend worden bij de notaris.

Stap 7: Verhuis

Proficiat met de aankoop van je woning! Na het verlijden van de aankoopakte en het ontvangen van de sleutel kun je aan het échte werk beginnen: de verhuis. We zetten je alvast op weg met een handige checklist. Succes!

Meer weten?

Koop je woning met de gratis Home on the spot’-app van BNP Paribas Fortis bij (of in!) de hand.

Goed om te weten: BNP Paribas Fortis organiseert gratis infosessies 'mijn eerste woonkrediet'. Selecteer een regio, en schrijf je in!