greet

Een woning (ver)huren, (ver)kopen of (ver)bouwen: niet alleen je woning moet er top uitzien, maar ook het financiële plaatje moet kloppen. Greet, expert wonen bij BNP Paribas Fortis, beantwoordt met veel plezier al je vragen over startkapitaal, lenen, (on)verwachte kosten, enzovoort.

“Ik ga lenen! Maar op hoeveel jaar?”

Als je een woning wilt kopen, is het best dat je over enig startkapitaal beschikt. De bank zal je zelden het bedrag lenen dat overeenkomt met de aankoopprijs van je woning om zichzelf te beschermen tegen wanbetalers. De bank leent je eerder een percentage van de aankoopprijs.

In het algemeen mag je stellen dat je tot 80% van de marktwaarde van je toekomstige woning kunt lenen. De bank baseert zich hiervoor meestal op de prijs die is vastgelegd in de verkoopovereenkomst. In sommige gevallen komt er ook een schatter aan te pas.

Vergeet niet dat er bij de aankoop van je woning ook administratie- en notariskosten komen kijken. Je hypothecaire lening dekt deze extra kosten niet. Je zult ze meteen zelf moeten betalen.

Maar, geen nood: een hypothecaire lening is geen standaardproduct van je bank. Ga er daarom vanuit dat je in overleg met je bankier een lening vindt die bij je startkapitaal, kapitaal én je woning past. Ook goed om weten: als je meer dan 80% van de marktwaarde van je toekomstige woning leent, is de rente vaak minder interessant. Meer lenen = meer betalen.
De looptijd van je hypothecaire lening wordt bepaald op basis van je leeftijd, je inkomen en je terugbetalingscapaciteit. Op basis van deze criteria leen je tussen 10 en 30 jaar. De gemiddelde looptijd in België schommelt tussen 19 tot 21,5 jaar.

In het algemeen mag je stellen dat je best een lening neemt zo lang het nodig is en zo kort als kan. Want: hoe langer je leent, hoe minder je maandelijks moet betalen maar hoe meer interest je betaalt aan het einde van de rit.

Bepaalde hypothecaire leningen laten je toe om de looptijd of de maandelijkse afbetalingen af te stemmen op je leven en/of noden. Je bank kan je hierover meer vertellen.