Een gezellig appartement of een moderne loft, een charmant herenhuis of een nieuwbouw met een tuin, … Wat is jouw woondroom? Zet voor je op huizenjacht gaat even op papier wat je écht belangrijk vindt. Met deze checklist kom je daar zo achter! Klaar? Start!

BUDGET

Wat is mijn budget?

Voor je op zoek gaat naar een woning is het handig om een realistisch beeld te hebben van het beschikbare budget. Je ontdekt het met deze simulatie. Stel jezelf alvast deze 4 belangrijke vragen vooraleer je een lening aangaat.

Instapklaar of renoveren?

Graag een woning waar je meteen in kunt? Of geef je er liever een persoonlijke toets aan door te renoveren? Bepaal vooraf of je de renovatie van een bestaande woning ziet zitten. Renoveren vraagt uiteraard extra budget en tijd. Heb je een huis of appartement op het oog dat nog aanpassingen nodig heeft? Maak dan een schatting van de kosten. Pas dan is het mogelijk een realistisch financieel plan op te stellen.

Een appartement of een huis?

Veel hangt af van je budget. Bovendien hebben beide woontypes voor- en nadelen. Een appartement vind je vaker in het centrum van de stad en ligt dichter bij scholen, het openbaar vervoer en winkels. De gunstige ligging maakt een tweede auto soms overbodig. Nadelen zijn dat je vaker te kampen krijgt met geluidsoverlast en dat een eigen parkeerplaats of berging niet vanzelfsprekend is. Een huis is vaak rustiger gelegen en vind je gemakkelijker met eigen tuin of groot terras. Meerdere slaapkamers zijn meestal geen probleem en je hebt meer privacy dan op een appartement. Aan de andere kant is het onderhouden van een huis intensiever en is de aankoop doorgaans duurder.

Sluit mijn budget bepaalde wijken of gemeentes uit?

In bepaalde wijken zijn woningen duurder dan elders. Het beschikbare budget bepaalt dus mee waar je op zoek kunt gaan. Ga na wat de gemiddelde kostprijs is in de gemeente waar je graag zou wonen. Doorgaans zijn woningen in grote steden duurder dan die in kleinere steden of gemeentes. Enkele kleinere gemeentes, zoals Boechout en Sint-Martens-Latem, staan echter bekend voor hun hoge immobiliënprijzen.

LOCATIE

Stadsmus of wonen in ’t groen?

In de stad zijn een eigen parkeerplaats en een grote tuin niet vanzelfsprekend. Anderzijds bereik je winkels en scholen te voet of met de fiets. In een dorp vind je eenvoudiger een huis met een tuin en een eigen garage. Het is er rustiger op straat en dus veiliger voor kinderen. De afstand naar winkels en scholen is echter iets groter.

In de buurt van familie, vrienden of werk?

Heb je kinderen? Dan is het handig als familie of vrienden in je buurt wonen en een handje kunnen helpen wanneer nodig. Een woning dicht bij het werk bespaart je dagelijks tijd en geeft je meer ruimte in je drukke weekschema.

In de buurt van openbare voorzieningen?

Wil je te voet naar de crèche of naar de school van je kinderen? Vind je de nabijheid van openbaar vervoer belangrijk? Of een snelle verbinding met de autosnelweg?

Wat zijn de nadelen van de buurt?

Spreek de buren van het beoogde huis aan. Vaak weten zij meer over de huidige eigenaar, eventuele problemen met de woning of zelfs over problemen die de hele buurt aanbelangen, zoals geluidsoverlast of grondkwaliteit. Allemaal informatie die helpt bij het doorhakken van de waar-wil-ik-wonen-knoop.

TYPE WONING

Rijhuis of (half)open bebouwing?

Je budget bepaalt mee die keuze. Een rijhuis kost minder dan een halfopen of een open bebouwing. Sta even stil bij welk soort huis je wilt. Zo zoek je gerichter.

Welke stijl verkies ik?

Vaak heeft een oud huis veel karakter en is het mits enkele aanpassingen perfect bewoonbaar. Wie voor modern gaat, kiest tussen nieuwbouw, vernieuwbouw, lichte steen, donker dak, symmetrisch of niet, een uitbouw,... De mogelijkheden zijn eindeloos. Bepaal welke stijl je verkiest en ga na of partner die voorkeur deelt. Zo verlies je geen tijd met het bezichtigen van huizen die eigenlijk niet aan jouw/jullie eisen voldoen.

Een starterswoning of een blijver?

Zoek je een tijdelijke oplossing of een huis om de rest van je leven in te wonen? Bij een starterswoning maakt het minder uit of deze perfect voldoet aan je toekomstplannen. Een woning waar je ook je oude dag wil doorbrengen, moet uiteraard aan meer criteria voldoen. Zijn er voldoende kamers voor gezinsuitbreiding? Is het mogelijk om later beneden te slapen, als de trap beklimmen moeilijk wordt? Kun je een deel van de woning verhuren als de kinderen het huis uit zijn? Allemaal zaken om nu al rekening mee te houden.

EXTRA EISEN

Een tuin of een terras?

Wil je bij mooi weer buiten ontbijten en tuinfeesten of barbecues organiseren? De aanwezigheid van een tuin vormt een grote troef bij de aankoop van een woning. Hoe groot moet die tuin zijn? Moet er plaats zijn voor een schommel, een moestuin, een tuinhuis,…?

Hoe groot moet het huis zijn?

Wil je een zee van ruimte of verkies je een klein en knus huis? Hoeveel slaapkamers moeten er zijn? Is er een zolder die later kan worden omgebouwd tot extra slaapkamer?
Moet er plaats zijn voor een rolstoel? Welke minimumoppervlakte moet de woning hebben?

Plaats voor de auto?

Wil je graag een garage of carport, of mag je auto gewoon op straat staan? Als je met boodschappen en/of kinderen thuiskomt, is een oprit of garage waar je altijd parkeerplaats hebt handig.

Een aparte ruimte voor hobby of werk?

Werk je (soms) van thuis uit? Dan is een apart bureau geen overbodige luxe. Voor jonge gezinnen is een speelkamer vaak een meerwaarde. Of droom je van een kamer om je hobby in alle rust te beoefenen, zoals een naaikamer, een atelier, een bibliotheek, een yoga-of fitnessruimte, …

Hoe is het huis georiënteerd?

De oriëntatie van een woning met tuin bepaalt mee de kostprijs. Een tuin die nooit de zon ziet, is minder gegeerd dan een tuin die de hele dag door de zon wordt verwarmd. Wil je in de zomer graag genieten van het zonnetje? Let dan op de oriëntatie, ook als je tijdens de wintermaanden op huizenjacht gaat. Vaak wordt dit tijdens winterse bezichtigingen immers over het hoofd gezien.

VOLDOET EEN WONING AAN ALLE EISEN?

 Maak dan een afspraak met de eigenaar of de makelaar. Blijf kritisch en stel vragen. Laat je inspireren door dit overzicht van de belangrijkste vragen en bedenkingen. Ook de gratis applicatie Home on the Spot is een handig hulpmiddel tijdens je huizenjacht.