Dat is een persoonlijke beslissing, die je best niet overhaast neemt. Luister naar je hoofd, je hart, je familie, je vrienden en laat je adviseren door een expert ter zake zoals de adviseur wonen van je bank. Laat je alvast inspireren door de videogetuigenis van Mark (een huurder) en Sofie (een koper).

Huren of kopen?

Bekijk de voor- en nadelen voor Mark en Sofie!

In de video komen zeven stellingen aan bod die huren en kopen tegenover elkaar plaatsen. Ze zijn noch goed noch fout, maar sluiten in meerdere of mindere mate aan bij je levenssituatie. We lichten elke stelling nog eens toe met een woordje uitleg of een getuigenis, zodat jij binnenkort de huur- of woonknoop kunt doorhakken.

1. Vastgoed behoudt zijn waarde, een voordeel dat huurders niet hebben

Wie een lening afbetaalt, is inderdaad vaak beter af dan wie huur betaalt, want het geld van je lening gaat naar de afbetaling van je eigen vastgoed, terwijl het geld van je huur naar je huisbaas gaat. Daarenboven stijgt vastgoed vaak in waarde. Kopers profiteren hiervan, huurders niet.

2. Eigen huis is een appeltje voor de dorst dat huurders niet vergaren

Cengiz (40): “Ik bezit één appartement, drie winkelruimtes en een studio. Geen pensioensparen voor mij. Ik steek al mijn geld in mijn panden en hoop er later nog meer uit te halen!”

3. Leningaflossingen stijgen niet met inflatie, huurindexaties doen huurprijs stijgen

Als je leent met een vaste rentevoet heb je geen last van inflatie, maar als je leent met een variabele rentevoet draag je daar de gevolgen van; weliswaar in beperkte mate omdat er een maximum stijging aan vasthangt. Een huurder betaalt wel elk jaar meer huur, omdat de huur geïndexeerd wordt en daardoor 1,5 tot 4% kan stijgen.

4. Kopers krijgen fiscale voordelen, huurders niet

Tom (37): “We hebben al ons geld in onze eigen woning geïnvesteerd, maar door de woonbonus genieten we een jaarlijks belastingvoordeel dat we opnieuw investeren in onze woning.”

5. Kopers hebben veel eigen inbreng nodig, huurders minder

Als je een woning wilt kopen, heb je bij voorkeur een startkapitaal nodig dat overeenkomt met 20% van de waarde van je woning én extra kapitaal om de bijkomende administratieve kosten te dekken. Bij een woning van 200.000 euro heb je dus al snel 40.000 euro aan eigen middelen nodig. Als je een woning of een kamer wilt huren, betaal je meestal ‘maar’ twee maanden extra huur als waarborg.

6. Huurders behouden hun vrijheid, kopers zijn verbonden aan hun eigendom

Mieke (26): “Voorlopig ben ik een happy huurder. Ik voel me vrij en kan gaan en staan waar ik wil. Als ik morgen naar het buitenland wil, zeg ik mijn huurcontract op en ben ik weg!”

7. Kopers hebben allerlei kosten waar huurders aan ontsnappen

Naast de eenmalige kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken, word je geconfronteerd met enkele vaste kosten zoals het kadastraal inkomen, gemeentebelasting, onderhoudswerken, enzovoort. Ontdek welke kosten bij de aankoop van een woning komen kijken in dit handige overzicht.