page-headers-1210x300__Testimonies_testimony18.jpg

Sinds 2011 woont Frank samen met Karen, Timo en Eva - zijn vrouw en twee kinderen - in een passiefwoning in Wondelgem. Hij was er niet actief naar op zoek, maar het bleek de beste investering op korte én lange termijn.

Er bestaan heel wat vooroordelen over een passiefwoning.

“In 2006 is Timo geboren: onze oudste zoon. We verbleven toen in een huurappartement vlakbij Station Gent Sint-Pieters. Charmant, maar pal onder een slecht geïsoleerd dak waardoor het ’s winters koud en ’s zomers bloedheet kon zijn. Tijdens een hittegolf hebben we eens temperaturen van 35°C opgemeten. Niet ideaal met een pasgeboren baby.”

Van een appartement naar een huis

“We zijn toen onmiddellijk op zoek gegaan naar een andere woning. We vonden een huurwoning op 800 meter van ons appartement. Een troef, want we woonden erg graag in die levendige stationsbuurt. Het was een mooie woning uit de jaren vijftig, omgeven door identieke woningen rond een pleintje. Leuke buren, alles op wandelafstand … ”

Van huren naar kopen

“We bleven wel op zoek naar een koopwoning, maar we vonden niets binnen budget. En wat binnen budget was, had nood aan ingrijpende opfrissingswerken. Omdat we geen zin hadden om tien jaar te ‘kamperen’ in onze eigen woning dreef onze zoektocht ons steeds verder en verder weg van Gent en uiteindelijk kwamen we via een advertentie terecht in Wondelgem. Twee dagen later zaten we in het verkoopskantoor en hadden we een energiezuinige passiefwoning gekocht via een sleutel-op-de-deur-firma.”

Halfopen met grote ramen

“Het gaat om een halfopen bebouwing, waarbij de twee woningen elkaars spiegelbeeld zijn. We hebben drie slaapkamers, een open keuken, een tuintje en een carport. Er bestaan heel wat vooroordelen over een passiefwoning. Zo zou een passiefwoning donker zijn, wat zeker niet het geval is. Zowel vooraan als achteraan hebben we grote ramen. We hebben wel geen kelder om koudebruggen te vermijden.”

Duurzame energie

“We kochten de woning toen de ruwbouw er al stond, waardoor we enkel over de afwerking konden beslissen. We hebben bewust gekozen voor een warmtepomp. Een stevige investering op korte termijn, die zich op lange termijn wel terugbetaalt. Bovendien werd bijna de helft van de aankoopprijs al terugbetaald door premies. Vandaag zijn we erg blij dat we voor een warmtepomp kozen. Onze maandelijkse elektriciteitsfactuur bedraagt maar 60 euro in plaats van 200 euro.”

Accordeonlening

“Onze woning heeft ons zo’n 280.000 euro gekost. We zijn bij veel banken langsgegaan voor een hypothecaire lening, maar geen enkele bank kon tippen aan het voorstel van BNP Paribas Fortis. We tekenden in op een accordeonlening van 25 jaar. Afhankelijk van de rente kunnen we onze lening sneller of minder snel afbetalen, zonder meerkost. Dankzij de lage rente betalen we onze lening nu in 22 jaar af. Mooi meegenomen, hé?”