Huisje, tuintje, boompje, beestje: als de Belg voor z’n droomwoning gaat, gaat hij graag ‘all the way’. Geen goedkope droom maar als je het slim aanpakt, kun je gekke kosten vermijden. Bij deze: zeven tips om de kosten te drukken bij het bouwen van je droomwoning.

Tip 1: eerst denken, dan doen

Zet alle kosten op een rij vooraleer je begint te bouwen en reken beter te veel dan te weinig. Naast voor de hand liggende kosten zoals materiaal en werkuren, mag je de minder voor de hand liggende kosten zeker niet uit ’t oog verliezen. Denk daarbij onder meer aan de erelonen van je notaris en architect, btw en registratierechten,…Bekijk dit handig kostenoverzicht.

 

Tip 2: vergelijk, vergelijk, vergelijk

Vraag niet één, twee, drie maar meerdere offertes op bij architecten, aannemers en andere vakmannen zodat je met de beste prijs-kwaliteit-vakmannen in zee gaat. Stel vervolgens een team samen dat helemaal bij je project past. Tip: bespreek de offertes met de betrokkenen en ga na of je door kleine wijzigingen toch grote kosten kunt uitsparen.

Tip 3: Hoe groter je bouwt, hoe meer je betaalt

… want je gebruikt meer grond, meer materiaal en meer werkuren. Denk dus goed na hoe groots je wilt bouwen en teken samen met je architect een slim plan waarin elke centimeter wordt benut. Ook goed om weten: een vrijstaande woning is duurder dan een halfopen bebouwing. Een gesloten bebouwing is de goedkoopste optie.

Tip 4: Schrap, schrap, schrap

Je wil een woning met de laatste snufjes, de grootste tuin en de langste oprit? Stel prioriteiten en beslis om sommige ‘foliekes’ misschien te laten voor wat ze zijn of zet ze op je verlanglijstje en spaar er nog even voor. Zo kun je eerst voor een basic badkamer en keuken gaan om ze later tot in de puntjes af te werken.

Tip 5: Steek zelf de handen uit de mouwen

Zo bespaar je niet alleen geld, maar soms ook tijd. Op YouTube vind je heel wat filmpjes die je op weg helpen bij het metselen, plamuren, schuren, schilderen, enzovoort. Geen handige Harry? Trommel vrienden en familie op in ruil voor een frisse pint of ovenvers gebak. Tip: bespreek op voorhand met je architect en aannemer welke taken jij voor je rekening wilt / kunt nemen. Makkelijke maar tijdrovende taken zijn de beste keuze om zelf in handen te nemen.

Tip 6: Sluit een slimme lening af bij je bank op maat van je project

Ga je bijvoorbeeld voor een woonkrediet of een overbruggingskrediet? Je bank kan je hierover meer vertellen, want de ene lening is de andere niet.

Tip 7: Bouw energiezuinig

Bouw met duurzame materialen en technieken, die misschien iets duurder zijn in aankoop maar op langere termijn meer opbrengen omdat je - bijvoorbeeld - minder uitgeeft aan energie. Frank Wille woont in een passiefhuis en kan het beamen: passief wonen is actief investeren!