page-headers-1210x300__Testimonies_testimony20.jpg

Een huis bouwen waar je de rest van je leven in kan blijven wonen: dat klinkt als een droom, toch? Karin Schreurs (37) en haar man maakten die werkelijkheid en kozen voor een woning die ze makkelijk kunnen aanpassen aan elke levensfase. Van drukke feestjes en luiers tot een rustige oude dag, dit koppel hoeft nooit meer te verhuizen. 

Karin: “Bij de plannen voor ons nieuwe huis zijn we heel toekomstgericht te werk gegaan. Onze architect heeft ons inzicht gegeven in hoe woonbehoeften kunnen evolueren. We hebben ons bijvoorbeeld afgevraagd hoe het verder moet als een van ons minder mobiel wordt. Of wat als mijn man of ik ooit de stap zet naar zelfstandig ondernemen? In dat geval hebben we een goede kantoorruimte nodig. Het leven kan erg onvoorspelbaar zijn en daarom hebben we zo’n 50 m2 polyvalente ruimte gebouwd die we naar hartenlust kunnen aanpassen. Vandaag bestaat die uit een grote speelruimte voor de kinderen met daaraan gekoppeld een bureau. In deze ruimte zitten echter alle aansluitingen weggewerkt om ze om te bouwen tot een volledige studio met keuken, douche- en toiletruimte, slaap- en woonruimte en een aparte ingang. Zodra de behoefte ontstaat, kan de aanpassing snel en tegen een beperkte kost gebeuren. Het plan van die inrichting ligt letterlijk in de schuif te wachten.”

Hebben jullie nog andere ruimtes ‘toekomstgericht’ ingericht?

Karin: “Op de verdieping zijn de gangen heel breed. Vandaag vormen ze extra speelruimte voor de kinderen. Hun kamers zijn niet zo groot, maar als we de schuifdeuren openzetten, lopen die over in onze polyvalente ruimte zodat ze een grote gedeelde speelruimte hebben. Als ze opgroeien en meer privacy wensen, kunnen die schuifdeuren dicht en hebben ze op hun kamer plaats voor een bed en een bureautje. De badkamer is ook evolutief bedacht. Voor onszelf willen we een rustige badkamer met bad. Voor de kinderen leek een functionele badkamer met douche ons beter. Maar omdat ze nog klein zijn, nemen ze nog altijd een bad. We hebben daarom de twee badkamers vlak tegen elkaar gezet en met een schuifdeur verbonden. De kinderbadkamer met dubbele lavabo en douche is bereikbaar vanaf de gang. Onze badkamer met dubbele lavabo en bad is bereikbaar vanaf onze slaapkamer. Nu staat de schuifdeur open. Zodra de kinderen groter worden, gaat die dicht.”

Heeft de extra ruimte uw bouwbudget beïnvloed?

Karin: “Het was een aanzienlijke kost, omdat die ruimte met een eigen fundering en vier eigen muren aan onze woning is aangebouwd. Toch hebben we ervoor gekozen om vandaag meer te lenen, want we zien nu al duidelijk het nut van die flexibiliteit. We wisten op voorhand dat sommige kamers, zoals de speelkamer, na verloop van tijd geen nut meer zouden hebben. Daarom hebben we ervoor gekozen deze onder te brengen in een polyvalente ruimte. De extra kosten die we vandaag gedaan hebben, halen we er later allicht weer uit.”

Behoort een kangoeroewoning ook tot de mogelijkheden?

Karin: “Niet in de eerste plaats. Onze kinderen zijn nog zo jong. We hebben vooral geanticipeerd op het feit dat iemand in ons gezin ooit extra hulpbehoevend kan worden. Al bestaat de mogelijkheid om een van onze ouders in huis te nemen. We hebben echter niet, zoals enkele vrienden, samen met de ouders een kangoeroewoning gepland én gefinancierd. Wij hebben volledig onafhankelijk onze woning evolutief gebouwd, zonder een concrete invulling naar de toekomst.”

Inspiratie gekregen door Karins verhaal?

Hou rekening met deze richtlijnen als je op zoek gaat naar jouw meegroeiwoning.