Grond, bakstenen, werkuren, … Bij de bouw van een nieuwe woning komt heel wat kijken. En daar hangt een prijskaartje aan vast. Voor de eerste steenlegging, is het handig te weten hoeveel je zal uitgegeven hebben wanneer je de laatste steen legt. Enkele tips & tricks om het totale kostenplaatje te berekenen.

  • Geen nieuwbouwwoning zonder bouwgrond. De prijs per vierkante meter van de Vlaamse grond verschilt sterk van regio tot regio. Als gemiddelde reken je 300 euro per m2 (terwijl dat tien jaar geleden maar 175 euro per m2 was). Stedelijke gebieden zijn duurder dan landelijke gebieden.
  • Je betaalt 21% btw op de bouw van je woning. Op de aankoop van de grond betaal je doorgaans geen btw, maar wel registratierechten. Die kunnen oplopen tot 10% (Vlaams Gewest) of 12,5% (Waals en Brussels Gewest). Koop je een bouwgrond samen met een woning in opbouw? Dan betaal je geen registratierechten maar 21% btw. Meer weten?
  • Volgens (ver)bouwexpert Livios reken je best 1.000 euro per m2  voor materiaal en werkuren, exclusief btw en het ereloon van je architect. Dat ereloon bedraagt meestal 7% maar kan oplopen tot 10% van het bouwbudget en betaal je in fasen. Tip: laat het percentage en de fasering vastleggen in een contract.
  • Over erelonen gesproken: breng ook de aktekosten van de aankoopakte en het ereloon van je notaris in rekening, aangezien hij je bouwgrond en je woning registreert in het kadaster. Bij een onderhandse verkoop betaal je 15 tot 20% van de verkoopsom van je bouwgrond en/of woning, bij een openbare verkoop is dat 25%.
  • Het spreekt voor zich dat een standaard afwerking minder kost dan een luxueuze afwerking op maat. Tip: combineer beide door iets meer geld te investeren in de ruimtes waar je veel zal vertoeven en iets minder geld in de andere (zoals de zolder, een bergruimte of het toilet).
  • Duurzame materialen en technieken zijn vaak duurder, maar brengen op lange termijn meer op. Denk bijvoorbeeld aan slimme ventilatietechnieken, zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, enzovoort.
  • Aanpalende (buiten)ruimtes zoals een diepe kelder, grote garage, mooie oprit, toffe tuin … mag je evenmin vergeten in je kostenplaatje. Beslis eventueel om de tuin pas aan te leggen als je weer budget hebt. 

Hoe druk je de kosten bij het bouwen van je droomhuis? Met deze 10 tips!

Hoeveel kan ik lenen?