page-headers-1210x300__Testimonies_testimony15A.jpg

De woning van je dromen kun je op verschillende manieren verwezenlijken. Neem zelf een architect en een aannemer onder de arm of ga in zee met een sleutel-op-de-deurfirma. Beide bouwformules hebben hun voordelen en hun kostenplaatje.

Welke die voordelen precies zijn? We vragen het aan Johan Van Mol en Nathalie Van Nieuwinckel. Johan is architect bij LOKAAL architecten en Nathalie is marketing manager bij Vooruitzicht, een sleutel-op-de-deur-firma. Vijf vragen, tien antwoorden!

Architect aan het woord

1. Ik wil een nieuwbouwwoning! Welke stappen van wens naar woning ondernemen jullie als eerste?

Johan: “Als klanten bij ons aankloppen beschikken ze meestal al over een bouwgrond. Tijdens een vrijblijvend gesprek polsen we naar hun wensen, budget en geven we meer info over onze werkwijze. Als beide partijen overtuigd zijn van een samenwerking gaan we aan de slag: we stellen een overeenkomst op en na de betaling van een voorschot beginnen we aan een voorontwerp.”

2. Hoe lang duurt het gemiddeld om een woning te bouwen: van plan tot sleutel op de deur?

Johan: “Van zodra er een akkoord bestaat over het voorontwerp, stellen we een gedetailleerde kostenraming op. Vervolgens gaan we van start met het uitwerken en indienen van de bouwaanvraag, de aanbesteding van de werken en een prijsvergelijking van de aannemers. Hiervoor rekenen we gemiddeld een half jaar (aangezien er verschillende experten aan te pas komen) en voor het bouwen en de werfopvolging rekenen we gemiddeld één jaar.”

3. In welke mate kan ik mijn persoonlijke woonwensen doorgeven en door jullie laten realiseren?

Johan: “Elk project start met een lege bouwgrond en een wit blad papier. Wij werken niet met typeplannen, maar met plannen 100% op maat van de klant. Ook qua materialen kan de klant kiezen voor elk materiaal dat beschikbaar is op de markt. Wat er vervolgens door ons gerealiseerd wordt, kan ook besproken worden: van een wind- en waterdicht gebouw dat door de klant wordt afgewerkt tot een volledig afgewerkt gebouw.”

4. Hoe ziet het kostenplaatje eruit? Wat is (niet) inbegrepen?

Johan: “De kostprijs hangt af van de wensen van de klant, de grootte van de woning en de afwerking. Reken op ongeveer 1200 euro exclusief btw en erelonen per gebouwde m2 of 1550 euro inclusief btw en erelonen. Voor een woning van ongeveer 200 m2 komt dat dus neer op 240.000 euro exclusief of 310.000 euro inclusief btw en erelonen.”

5. Zijn er dingen die ik zelf moet regelen? En hoe verloopt de betaling?

Johan: “Het spreekt voor zich dat de klant zelf de bouwgrond koopt en actief het project opvolgt, zodat hij tijdig de juiste keuzes kan maken en knopen kan doorhakken. De betaling verloopt gefaseerd. Van ons ereloon wordt telkens een deel betaald, nadat we een fase afronden. De bouwkosten worden pas betaald nadat de werken zijn uitgevoerd.”

Projectontwikkelaar aan het woord

1. Ik wil een nieuwbouwwoning! Welke stappen van wens naar woning ondernemen jullie als eerste?

Nathalie: “De eerste vraag die we onze klanten stellen is: hoe willen jullie leven? Zo trachten we te achterhalen welk project of welke woning het beste aansluit bij de wensen van mensen. Ook bij investeerders, want vastgoed is dikwijls een middel om een bepaald doel te bereiken: een zorgeloos pensioen, een veilig spaarpotje voor de kinderen,... We kijken hierbij uiteraard naar de financiële haalbaarheid en assisteren ook bij de onderhandelingen met de bank. Van zodra het juiste pand is gekozen, behandelen we het papierwerk en zorgen we ervoor dat het volledige dossier naar de notaris gaat.”

2. Hoe lang duurt het gemiddeld om een woning te bouwen: van plan tot sleutel op de deur? Of staan er al woningen klaar om gekocht te worden?

Nathalie: “Vooruitzicht ontwikkelt zowel woonhuizen als appartementen. Je kiest uit verschillende stijlen en locaties. Vanaf de start der werken duurt het ongeveer anderhalf jaar tot de oplevering van een woonhuis en ongeveer twee jaar tot de oplevering van een appartement. Ondertussen zit je niet zomaar te wachten: we organiseren interieurworkshops, zodat je gedurende het bouwproces mee betrokken wordt bij de afwerking van je woning én je buren leert kennen. Heb je geen tijd om te wachten op een woning? Hou dan onze website in de gaten: soms hebben we nog een gebouwde woning of appartement in ons aanbod! ”

3. In welke mate kan ik mijn persoonlijke woonwensen doorgeven en door jullie laten realiseren?

Nathalie: “Eerst en vooral trachten we een pand te vinden dat al zoveel mogelijk voldoet aan je wensen. Gewenste aanpassingen worden besproken met de interieurarchitect die verantwoordelijk is voor je bouwdossier en indien nodig ook met onze ingenieur technieken. Als de haalbaarheid van je plannen goed zit, doen we het nodige en worden de plannen bijgestuurd.”

4. Hoe ziet het kostenplaatje eruit? Wat is (niet) inbegrepen?

Nathalie: “Nieuwbouw koop je steeds onder het btw-stelsel. Bij Vooruitzicht zorgen we ervoor dat je niet over het geheel 21% btw dient te betalen, maar enkel over de constructie. Op de grondprijs betaal je slechts 10% registratierechten. Een volledige afwerking is inbegrepen in de prijs van je woning: van vloer tot keukenkasten en toestellen. Welke bijkomende kosten je nog mag verwachten? De aansluiting van de nutsvoorzieningen, kosten voor de notaris, een eventuele lening, schilderwerken, verlichting en je meubilair.”

5. Zijn er dingen die ik zelf moet regelen? En hoe verloopt de betaling?

Nathalie: “We ontzorgen je volledig. Na je aankoop word je gecontacteerd door één van onze interieurarchitecten die je begeleidt in je interieurdossier en na de pleisterwerken word je uitgenodigd om al eens een kijkje te nemen in je toekomstige woning. Vooruitzicht werkt volgens de Wet Breyne: zo ben je als koper volledig beschermd: Je betaalt in schijven zodat je eigenaar wordt naargelang de werken zijn uitgevoerd. Je betaalt dus nooit voor dingen die er (nog) niet zijn. Dat is interessant voor zij die ondertussen nog ergens een huurprijs moeten betalen.”